Kanal tedavisi, dişi çektirmeden sorunu çözmek için bir yöntemdir. Elbette gerekliliğine hekiminiz karar verecektir. Kişinin kendi orijinal dişleri her zaman daha dayanıklı ve sağlıklı olduğu için, dişleri çektirmektense dişlere kanal tedavisi uygulanıp kurtarılma taraftarı olunmalıdır.

Ağrıma gösteren dişlerin kök kısımlarında bulunan ince dokular, kişinin sancılı bir süreç geçirmesine neden olmaktadır. Kanal tedavisinin de amacı ağrımaya neden olan ince dokularının temizliğinin yapılmasını kapsamaktadır. Temizliği sağlanan dokular dişin ağrımaya sebebiyet veren nedeninin de önüne geçmesine yardımcı olmaktadır. Kanal tedavisi yapılmasının en büyük amacı; kişinin kendi orijinal olan dişini uzun yıllar boyunca kullanımını sağlamaktır. Orijinal diş yerine takviye yapılan protez dişler kesinlikle kişinin kendi dişinin yerine tutamamaktadır.

Kanal Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar Nelerdir?

·        Kanal tedavi işlemi öncesinde kişinin acı çekmemesi için ağrıyan dişinin etrafına lokal anestezi müdahalesi yapılır. Lokal anestezi yapılan dişin kanal tedavi sonrasında uyuşukluk durumu hemen geçmemektedir. İşlem sonrasında hemen sert besinler tüketimi yapmak isteyen kişiler ilgili olan dişe zarar verebilmektedir. Bu yüzden kanal tedavisi sonrasında sert cisimlerin tüketilmemesi gerekmektedir.

·        Yine aynı şekilde kanal tedavi işlemi biten dişe zarar vermemek adına soğuk veya sıcak içeceklerin dahi içilmesi durumunda diş hasar göreceğinden dolayı bu olaylara dikkat etmek gerekmektedir.

·        Kanal tedavisi sonrasında dişin üzerine geçici halde yapılan dolgular zaman geçtikçe düşme riski ile karşı karşıya bırakabilmektedir. Zaten kendiliğinden çıkma gösteren dolgular bir de yenmemesi gereken besinlerin tercih edilmesi halinde iyice zararı büyüme gösterir. Bunun gibi sıkıntılı durumlar ile karşılaşmamak adına kanal tedavisinin ardından kalıcı dolgu yaptırana kadar sert cisimlerin tüketimine ara vermek gerekmektedir. ·        Başarılı geçen kanal tedavi işleminden sonra doktor kontrolü altında hayata geçirilen kalıcı dolgu yapılsa dahi tüketilecek olan besinleri dişin olduğu bölgeden değil de ters taraftaki bölgeden tüketmek gerektiği akıllardan çıkarılmamalıdır.