Diş çekimi, çürüyen ve görevini artık göremeyen dişin, ağız içinden sökülüp alınması işlemidir. İnsanlar veya hayvanların yiyecek oldukları besinleri parçalaması ve bu sayede de kolay bir şekilde öğütmesini sağlayan organlar arasında kendine yer edinmektedir. Vücuda alınacak olan besinlerin ilk başta dişlerin süzgecinden geçtiğini düşünürsek, bu sert organların birçok virüs ve bakteri ile de baş ettiğini bilmemiz gerekmektedir. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması veya bakımlarının yapılması diş sağlığı açısından oldukça önemli olmaktadır. Aksi takdirde bakımı yapılmayan dişlerin kısa zaman içerisinde çürümesi ve ağrıları meydana getirmesi gerçeği ile karşı karşıya kalınmaktadır.
Dişin Çekilmesini Gerektiren Nedenler Nelerdir?
· Dişlerin kök kısımlarından başlayarak dişi sarması halinde ve yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayacak olması nedeni ile dişlerin çekilmesi gerekmektedir.
· Dişi ve dişe bağlı olan diş etlerinde enfeksiyonların meydana gelmesi kişinin oldukça fazla ağrılar ve acılar çekmesine neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda enfeksiyonun ortadan kaldırılması adına dişin çekilme işlemi gerçekleştirilebilir.
· Sağlıklı bir kişinin ağzında bulunan dişler tam dizili halde bulunsa dahi alttan yeni çıkacak olan diş üst dişlere baskı uygulayarak ağrılar meydana getirir. Bu gibi durumlarda alttan gelen dişlerin üstteki dişlerin yerine geçmesini istemesi kaçınılmaz bir durum olarak bilinmektedir. Bu gibi durumlarda üst kısımda bulunan dişlerin çekim işlemlerinin yapılması gerekmektedir.
Dişlerin Çekim İşlemleri Nasıl Yapılır?
Diş çekimi yapılmadan önce kesinlikle ağrı veya acı yapan diş hakkında doktora ilgili yer ile bilgi verilmesi gerekmektedir. Doktor ise hastanın ağız ve diş röntgeninin çekilmesini istemelidir. Çekilen röntgen sonucuna göre dişin uzunluğu, diş yuvasının derinliği ve çene kemiğinin dişe göre konumunu belirlemesi açısından oldukça önem taşımaktadır. Ortaya çıkan verilere göre normal diş doktorunun mu yoksa cerrahi işlemler yapan doktorun mu bu işleme dahil olması belirlenir. Diş çekimini yapacak olan doktor ağrı yapan veya çürümüş olan dişin etrafını iğne vurarak uyuşturma işlemini gerçekleştirir. Belli bir bölgenin uyuşturulmasına lokal anestezi denilmektedir. Dişin iyice uyuşması beklendikten sonra elavatör denilen alet ile diş sabit olduğu yerden hareket ettirilmesi sağlanır. Bu sayede diş gevşeme yaşar. Son olarak da doktor dişin çekilme işlemini gerçekleştirir.
Diş Çekimi İşleminden Sonra Neler Yapılmalıdır?
· Dişin çekim işleminin yapılmasının hemen ardından çekilen diş yuvasının temiz tutulması oldukça fazla öneme sahip olmaktadır. Çünkü; temiz tutulmayan diş yuvası enfeksiyon kapabilir. Bu durumda daha kötü sonuçların meydana çıkmasına neden olabilmektedir.
· Dişin çekilmesinin ardından diş yuvasında meydana gelen kanamanın önüne geçmek için tampon uygulaması yapılması gerekmektedir. Bu yapılacak uygulama kuru bir bez ile sağlanmalıdır. Bu işlemin yapılmasının amacı ise diş yuvasında oluşan kan akışının durdurularak kanın pıhtı bir hal almasının sağlanmasıdır.
· Diş çekimi sırasında uyuşturulan diş bölgesi zaman geçtikçe uyuşukluğun giderilmesi ile ağrı oluşmasına sebebiyet vermektedir. Bu gibi durumların yaşanması kaçınılmaz olacağından doktorunuzdan ağrı kesici ilaçlar almanız sizin açınızdan faydalı olacaktır.