Ağız kokusu, kişinin kendisini ve çevresini rahatsız eder bu nedenle ağız kokusu tedavisi çok önemlidir. İnsan, sosyal hayatı son derece önemli olan bir varlık oluşundan dolayı gündelik hayatta oldukça fazla insan ile iletişim halinde olabilmektedir. Bu iletişim hali insanın kendine öz güven kazanmasını sağladığı gibi işlerinde de başarılı olmasını destekleyen unsurların başlarında gelmektedir. Peki, ağız kokusu yaşayan insanların sosyal hayatları sizce de o kadar hareketli ve eğlenceli oluyor mudur? Bu soruya verilecek cevap tabi ki de hayırdır. Çünkü ağız kokusu yaşayan bir birey sosyal dayanışma içerinde süreklilik gösteren hayatta bir adım geride kalmasına neden olmaktadır. Bu gibi durumlar ise kişinin hayata küsmesine ve öz güveninin oldukça fazla bir şekilde kırılgan olmasına sebebiyet vermektedir. Bu nedenle kliniğimizde ağız kokusu tedavisi için gerekli muayeneyi olup, ağız kokusunun kaynağı tespit edildikten sonra tedaviye başlayabilirsiniz.
Ağız Kokusunun Çeşitleri Nelerdir?
Bir kişinin gece uyuyup sabah kalktığında ağzından oluşan koku normal olarak her insanda olabilecek kokudur. Bu kokunun ortaya çıkmasındaki sebep, akşamdan sabaha kadar insan vücudu oldukça yavaş çalışır ve yavaş çalışan organlar sürekli olarak aktif olmadığından dolayı kötü koku oluşmasına neden olabilmektedir.
İnsanlar yemek veya atıştırmalık besinler yediğinde ağzında bir şey kalmadığı zaman ağzının temiz olduğu düşüncesi içerisine girmektedirler. Fakat yenilen besinler dil organının alt kısmının girintili ve çıkıntılı olması sebebi ile ufak parçaları hapsetme gibi özelliği bulunmaktadır. Dilin alt kısmında oldukça küçük parçaların kalması insanı rahatsız etmez ancak ağızda kötü kokuların oluşmasına sebebiyet vermektedir.
Kişinin sindirim sisteminde bozukluk veya hastalık olması nedeni ile emilme görevi yapan sistem işleyişini yerine getiremez. Bu gibi durumlarda mideye giren besinler öğütülemediği için aktif halde bekleme yapar. Midede bekleyen besinler zamanla kokma özelliği göstermektedir. Bu gibi durumlarda mideden ağza kötü kokuların gelmesi oldukça doğal bir gelişme olmaktadır.
Bu durumlara ek olarak ağzı kokmayıp dakokuyormuş hissine kapılan oldukça fazla insan bulunmaktadır. Yani bir kişi sizinle konuşuyorken aranıza mesafe koyuyor ise siz bunu ağzım kokuyor olarak algılayabilirsiniz. Ancak, konuştuğunuz kişi aranızdaki mesafeyi saygıdan dolayı da düşünüyor olabilmektedir. Durum böyle olunca da kendinizde bir sıkıntı olduğu kanaatine varmanız kaçınılmaz olmaktadır. Kısacası bu durum psikolojik bir durum olarak gün yüzüne çıkmaktadır.
Ağız Kokusunun Tedavileri Nasıl Yapılır?
· Öncelikli olarak yenilen besinlerden sonra mutlaka diş fırçalamasını veya ağız bakımının yapılmasını atlamamak gerekmektedir. Bu sayede diş aralarında veya dil altlarında kalan bakterilerin yok edilmesini de sağlamış olabilmektesiniz.
· Ağız kokusu yaşayan kişiler çinko macunlar kullanmaya özen göstermelidir. Bu macunlar dişlerdeki bakteri ve yemek artıklarını kolaylıkla çıkarmaktadır.
· Eczanelerde bulabileceğiniz antiseptik gargaraların kullanımı da ağız kokusu yaşayan hastalar için çözüm niteliği taşımaktadır.
· Antiseptik gargaraya ulaşamayan veya eczanelerde bulamayan kişilerin evlerinde yapabileceği tuz ile suyu karıştırarak gargara yapma yöntemi de ağız kokmasını engelleyen yöntemler arasında gösterilmektedir. Tuzlu suyu kullanmadan önce böbrek veya yüksek tansiyon hastaları doktor kontrolü sonrasında uygun bulunursa kullanması gerektiğini unutmamalıdır.